Vilma vann årets Framtidsdrake

22 mars 2024

Möt Vilma Peregi från Grillska Gymnasiet Kungsholmen, vinnare av årets Framtidsdrake. Varje år delar Dagens Nyheter ut stipendiet till gymnasielever på livsmedelsprogrammet som spås en ljus framtid i branschen. 

Hur kändes det att vinna pris som framtidsdrake? Att vinna årets framtidsdrake är jättestort för mig. När jag stod med armarna uppe i en briochdeg och fick ett mejl som talade om att jag var en av vinnarna var helt galet. Jag visste inte vad jag skulle göra och kunde nästan inte prata. Det var extra kul att få ta emot priset på Operakällaren där jag hade min praktik. Att få priset i handen förvandlade allt till verklighet, det var först då jag kunde ta in att jag vunnit. 
 

Vad betyder vinsten för dig? Vinsten som framtidsdrake betyder att jag har lyckats, både som person och även inom yrket. Detta pris gör mig ännu mer peppad på att komma ut i arbetslivet och visa vad jag kan och vad jag har lärt mig under mina tre år på gymnasiet. Att även andra tror på mig stärker självförtroendet. 

Framgångsrik vår

Våren har varit en framgångsrik tid för Vilma. Förutom vinsten av framtidsdraken har hon fått möjligheten att skapa ett eget designbakverk som kommer att säljas på Grillska Huset i Gamla stan. Bullen kommer att heta Vilmas äppeldröm. 

Berätta om namnet! Jag älskar äppelpaj och bullar, så jag tänkte – varför inte kombinera dem? Det har verkligen varit jättekul att ta fram en egen bulle.

Vad har du för målsättning/drömmar med din framtida karriär? Att bara få jobba med det jag faktiskt tycker om och brinner för är en dröm. Jag vill inspirera människor och glädja personer med det jag gör. För bara någon månad sedan slog det mig att jag faktiskt kommer vara en utbildad konditor och inte bara en hemmabagare när jag tar studenten, den känslan är obeskrivlig. 
 

Vad kommer du göra de närmsta åren efter gymnasiet? Efter gymnasiet kommer jag vilja arbeta och gärna fått in en fot i branschen redan innan studenten. Ta mig så högt upp som möjligt. 

”Engagerade lärare”

För vilka kan du rekommendera en utbildning inom bageri/konditori? Att gå en utbildning inom bageri och konditori är superkul för dig som har ett bakintresse och vill utvecklas. Många tror att det som du väljer på gymnasiet är det som du är tvungen till att jobba med efter gymnasiet. Det finns möjlighet att läsa grundläggande högskolebehörighet och det är superbra. 

Jag rekommenderar den här utbildningen till alla som gillar att baka och inte vet vad de ska välja för utbildning. Är du som jag och vill utvecklas inom bakning så kommer du inte ångra dig. Följ dina drömmar. 

Vad är unikt med Grillska Gymnasiet Kungsholmen? Det som gjorde att jag valde Grillska i Kungsholmen var att det var en liten skola. Bra lokaler och ett fantastiskt bageri som ger eleverna möjlighet att få testa på allt. Men nu när jag snart har gått här i tre år så är lärarna det bästa. De är så engagerade i sina ämnen och brinner för att driva skolan till det ultimata. Dom ser eleverna, uppmärksammar och lär ut på ett sätt så att du vill gå upp varje dag och åka till skolan. 

Läs mer om DNs utmärkelse Årets Framtidsdrake – klicka här.

Aktuellt