Kök och servering restaurangprogrammet

Servering
Gillar du att laga god mat? Drömmer du om ett framtida yrke med högt tempo och teamkänsla? Grillskas restaurang- och livsmedelsprogram med inriktning kök och servering ger dig stora chanser till jobb både i Sverige och utomlands. 

På restaurangskolan Grillska Gymnasiet Kungsholmen är helhetsbilden från råvara till serverad måltid viktig. På programmet med inriktning kök och servering lär du dig hur branschen fungerar och du läser bland annat kurser i servering, matlagning, mat och dryck i kombination och livsmedel och näringskunskap. 

I augusti 2020 har vi flyttat till våra nya lokaler på Kungsholmen. Därför byter vi också namn från Grillska Gymnasiet Sundbyberg till Grillska Gymnasiet Kungsholmen.

Läs mer om flytten

Yrkesprogram med högskoleförberedande som tillval

Restaurangprogrammet är ett yrkesprogram. Det innebär att du direkt efter avslutad utbildning kan påbörja en yrkesbana. Men du kan välja att läsa högskoleförberedande kurser. Programmet passar dig som vill bli kock, arbeta i en matsal med service och drycker, som bartender eller om du vill driva ditt eget företag.

Lär dig det praktiska i vår restaurang

Du arbetar praktiskt i vår restaurang och lär dig att laga mat från grunden på ett ekologiskt och hållbart sätt. Du lär dig också att bemästra konsten att skapa en helhetsupplevelse med mat, dryck och miljö och får kunskaper om hur du startar en egen verksamhet. 

Stor del av utbildningen på en arbetsplats

I utbildningen ingår minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande, APL. På arbetsplatsen är du med där det händer och prövar hur det är att vara en del av ett team. Du lär dig att varje del och minsta detalj är viktig på restaurangen för att gästen ska bli nöjd och komma tillbaka.

Prova att driva eget företag

På alla våra program ingår en kurs i entreprenörskap, här med koppling till restaurangbranschen. Vill du prova att starta ett företag kan du bilda ett UF-företag via Ung Företagsamhet och driva det under ett läsår. 

Välj mellan kök eller servering

Under årskurs 2 väljer du mellan inriktningarna kök eller servering. 

Du som väljer kök:

I köket fortsätter matlagningskurserna och blir mer avancerade och specialiserade när det gäller råvaror och tillagningsmetoder.  Du läser kurserna Matalgning 2, 3 och 4 och lär dig om specialkost.

Du som väljer bar & servering:

I matsalen fördjupas dina kunskaper om drycker, organisation och service. Du lär dig allt från klassisk servering till trendiga drinkar från världens alla hörn. Du läser kurser i drycker, drycker specialisering, barteknik och matsalshantverk. 

Erika Bosta
Grillska Kungsholmen
Rektor
Rektor sedan 2014, arbetade tidigare som yrkeslärare i köksämnen.
Leg. Lärare med yrkeslärarexamen från Stockholms universitet (2009).
Examen Rektorsutbildningen från Uppsala universitet (2016).
Anställd på Grillska Gymnasiet Sundbyberg sedan 2009.

Erika har en bakgrund i restaurangbranschen som kock, kallskänka och egen företagare. Fritiden ägnar hon åt natur och kultur.

Korta fakta

Restaurang- och livsmedelsprogrammet kök och servering

  • Yrkesexamen med högskoleförberedande kurser
  • Internationellt yrke med stora chanser till jobb efter examen
  • Välj inriktning: kök eller bar & servering
  • Kurs i entreprenörskap och möjlighet att starta UF-företag
  • Arbeta i skarpa projekt över programgränserna