Restaurang och livsmedel
Restaurangprogrammet – kök och servering
Inriktning kök och servering
För dig som vill arbeta med matupplevelser
i kombination med hållbarhet.
Praktisk, kreativt och hållbart
Gillar du att laga god mat? Drömmer du om ett framtida yrke med högt tempo och teamkänsla? Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig möjlighet till både yrkesexamen och behörighet till högskolan.
Ett program som innehåller både kreativt och praktiskt lärande. Du får lära dig laga modern mat för ett hållbart samhälle. Du lär dig processerna från råvara till färdig produkt. En perfekt yrkesexamen för dig som vill gå direkt till jobb. Grundläggande behörighet för vidare studier.
Programmet i korthet
Yrkesexamen med högskoleförberedande kurser
Internationellt yrke med stora chanser till jobb efter examen
Minst 15 veckors praktik, APL på restaurang under din utbildning.
Kurs i entreprenörskap och möjlighet att starta UF-företag
Arbeta med mat, dryck och service i nybyggt kök och restaurang.
Kök och servering hos oss
Kursexempel
Matlagning, servering,
drycker och barteknik, konditori och praktisk marknadsföring.
Möjliga framtida yrken
Kock, bartender, arbete i matsal med servi- ce och drycker eller egenföretagare.
Praktik på
Stockholms bästa
Du får möjlighet att göra praktik på Stockholms bästa restauranger som Lilla Ego, Ulriksdals Värdshus och Edsbacka Krog. Du lär dig att arbeta efter kundernas öns- kemål för att ge bästa möjliga service.
Under molnet – vår egen restaurang
Vill du njuta av en lyxig trerätters lunch mitt i veckan i Stockholm utan att behöva spräcka månadsbudgeten? Välkommen att boka bord i vår Restaurang – restaurangskolans mittpunkt och hjärta.
I restaurang Under molnet lagar och serverar våra elever som går på livsmedelsprogrammet under ledning av köks- och serveringslärare. Under en termin variera vi menyer och olika teman för att eleverna ska få pröva olika typer av matlagning och serveringstekniker
Poängplan 2025-2026
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
(RLKOS)
Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning kök och servering
Gymnasiegemensamma ämnen | Nivå | Åk 1 | Åk 2 | Åk 3 | Poäng |
---|---|---|---|---|---|
Engelska | 2 | 100 | 100 | 200 | |
Historia | 1a1 | 50 | 50 | ||
Idrott och hälsa | 1 | 100 | 100 | ||
Matematik | 1a | 100 | 100 | ||
Naturkunskap | 1a1 | 50 | 50 | ||
Religionskunskap | 1 | 50 | 50 | ||
Samhällskunskap | 1a1 | 50 | 50 | ||
Svenska | 3 | 100 | 100 | 100 | 300 |
/Svenska som andraspråk/ | 3 | /100/ | /100/ | /100/ | /300/ |
500 | 200 | 200 | 900 |
Programgemensamt | Nivå | Åk 1 | Åk 2 | Åk 3 | Poäng |
---|---|---|---|---|---|
Livsmedels- och näringskunskap | 1 | 100 | 100 | ||
Måltid och bransch | 2 | 300 | 300 | ||
400 | 400 |
Inriktning | Nivå | Åk 1 | Åk 2 | Åk 3 | Poäng |
---|---|---|---|---|---|
Mat och dryck i kombination | 1 | 100 | 100 | ||
Matlagning | 1 | 100 | 100 | ||
Servering | 1 | 100 | 100 | ||
300 | 300 |
Nivå | Åk 1 | Åk 2 | Åk 3 | Poäng | |
---|---|---|---|---|---|
Gymnasiearbetet | 100 | 100 |
Nivå | Åk 1 | Åk 2 | Åk 3 | Poäng | |
---|---|---|---|---|---|
Individuella val | 100 | 100 | 200 |
Programfördjupning | Nivå | Åk 1 | Åk 2 | Åk 3 | Poäng |
---|---|---|---|---|---|
Mat och dryck i kombination | 2 | 100 | 100 | ||
Barteknik och ansvarsfull alkoholservering | 1 | 100 | 100 | ||
Entreprenörskap | 1 | 100 | 100 | ||
Matlagning | 3 | 100 | 200 | 300 | |
Servering | 2 | 100 | 100 | ||
Matlagning | 4 | 200 | 200 | ||
/Servering/ | 3 | /200/ | /200/ | ||
300 | 600 | 900 |
Totalt | Åk 1 | Åk 2 | Åk 3 | Poäng | |
---|---|---|---|---|---|
900 | 900 | 1000 | 2800 |
Poängplan 2024-2025
Restaurangprogrammet
(RLKOK)
Missa inte våra öppna hus!
Få information om Öppet hus och andra aktiviteter.
Kontaktperson
Erika Bosta
Rektor
Grillska Kungsholmen
076-7217319
erika.bosta@grillska.se